fbpx

Winnaar Annie M.G. Schmidtprijs 2020: ‘Het is begonnen’

Yentl en de Boer winnen de Annie MG Schmidtprijs 2020

Foto: Anke Riesenkamp (AKF)

In een speciale aflevering van Kunststof op NPO Radio 1 maakte de jury van de Annie M.G. Schmidtprijs 2020 bekend dat we de prijs voor het beste theaterlied van het seizoen hebben gewonnen voor ons nummer ‘Het is begonnen‘ uit de voorstelling De Kampvuursessies. Luister de bekendmaking en het interview hieronder terug, zelfs Jenny Arean belde even in! <3

‘Het is begonnen’ is genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2020!

UPDATE! We hebben gewonnen!

Het is begonnen uit onze voorstelling De Kampvuursessies is genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen! ✌️✌️

‘Een lied dat muzikaal uitzonderlijk mooi is, goed in elkaar zit en een briljant uitgangspunt heeft. Het wil een antwoord zijn op het bekende lied Het is over en werd zelf een klein kunstwerk.’ — Jury Annie M.G. Schmidtprijs 2020

Kerstverrassing: ‘De Kampvuur­sessies EP’

De Kampvuursessies EP - Yentl en de Boer

Vandaag brengen we 3 liedjes uit om jullie de donkere trieste eenzame sobere kerstdagen door te helpen. Samen met onze muzikanten Laurens Joensen (gitaar) en Remco Sietsema (accordeon) proberen we een warm kamp­vuurtje door je speakers te duwen.

Misschien ken je 2 liedjes al van de geweldige Kleine Komedie Advents­kalender… Misschien ken je het derde lied al van onze allereerste CD ooit. We zijn super trots op deze nieuwe arrangementen en hopen dat jullie er veel plezier aan beleven. Nu overal te beluisteren!

Yentl en de Boer voor het eerst in Koninklijk Theater Carré

Persbericht

Yentl en de Boer - De KampvuursessiesVol trots kondigt muzikaal absurdistisch cabaretduo Yentl en de Boer (Yentl Schieman en Christine de Boer) aan dat zij op 29 augustus 2020 voor het eerst in Koninklijk Theater Carré staan. Begeleid door twee muzikanten brengen ze in de Kampvuursessies een selectie van hun beste werk tot nu toe en gloednieuwe nummers. Na de voorstelling in Carré volgt een exclusieve tour langs de Nederlandse theaters. Het is het eerste theaterprogramma van het duo na hun praktisch synchroon geboren baby’s.

Yentl Schieman: ‘De eerste keer in Carré is een hoogtepunt in de carrière van iedere artiest. Toen bekend werd dat we in Carré mochten spelen, dachten we dat we een volgepakt concert zouden geven om te vieren dat we weer terug zijn na ons verlof, maar de coronatijd vraagt natuurlijk om een wat andere aanpak van ons en de theaters.’

Christine de Boer: ‘In plaats van groots uit te pakken, kunnen we nu een intiem kampvuurconcert geven. Ondanks alle afstand heel dicht bij elkaar zijn. We verheugen ons enorm om eindelijk weer onze liedjes voor publiek te kunnen spelen, en zijn enorm dankbaar dat het concert dankzij de inspanningen van de theaters veilig door kan gaan.’

Over de Kampvuursessies

Begeleid door muzikanten Laurens Joensen en Remco Sietsema brengt het cabaretduo een intiem kampvuurconcert met bestaand repertoire en nieuwe liedjes naar het theater. In september, oktober en november is het programma in verschillende steden te zien. De tour is tot stand gekomen in samenwerking met Bos Theaterproducties en Stichting Theateralliantie.

Recensie De Kampvuursessies – De Volkskrant

Het oude werk van het muzikale duo Yentl en De Boer krijgt anno 2020 een nieuwe lading ★★★★

Recensie De Kampvuursessies – Theaterkrant

Troostrijke liedjes in fraaie omlijsting

Lacrimosa

UPDATE DECEMBER 2020: In eerste instantie zouden Yentl en de Boer vanaf november 2020 te zien zijn in het theater met hun derde voorstelling Lacrimosa. Deze voorstelling is inmiddels definitief geannuleerd vanwege de coronacrisis en een uitgebreide tournee van De Kampvuursessies komt hiervoor in de plaats.

Yentl en de Boer bij Opium op Oerol 2020

Het muziek- en theaterfestival op Terschelling is dit jaar vanwege de crisis niet fysiek, maar digitaal te bezoeken! Daarom zie je vanaf maandag 15 juni een week lang een alternatieve vorm van Opium op Oerol. Cornald Maas is voor het programma wél op het eiland en spreekt daar verschillende theatermakers en podiumkunstenaars over hun werk en hun band met het festival. Ook Harrie Jekkers, Ruben Terlou en Splinter Chabot hebben een vaste rol in het programma.

Iedere dag een theatermaker of podiumkunstenaar

De podiumkunsten verkeren door de coronacrisis in zwaar weer. Dit terwijl we deze vorm van troost en vermaak juist nu hard nodig hebben. In een alternatief programma – een dagelijkse liveshow met publiek is niet mogelijk – ontmoet presentator Cornald Maas elke aflevering een theatermaker of podiumkunstenaar met een Oerol-verbintenis.

Bekijk de complete uitzending op NPO Start

Opium op Oerol 2020: Afl. 4 – Yentl en De Boer

Yentl en de Boer en Jenny Arean brengen gezamenlijke single uit

Interview bij de Taalstaat met Frits Spits (NPO Radio 1, zaterdag 18 april 2020)

  1. Interview Yentl en de Boer over Het is over / Het is begonnen De Taalstaat / NPO Radio 1 15:23

Persbericht

Vandaag lanceert het muzikale cabaretduo Yentl en de Boer (Yentl Schieman en Christine de Boer) een gezamenlijke single met grand dame van de kleinkunst Jenny Arean. Het veelvuldig door Arean vertolkte nummer Het is over van Harry Bannink & Annie M.G. Schmidt krijgt 54 jaar later een vervolg in de vorm van het lied Het is begonnen.

Beide nummers worden nu gebundeld als één single aangeboden. Waar we in Het is over worden meegenomen in het verhaal van een vrouw die door haar man wordt bedrogen, brengt het cabaretduo in Het is begonnen voor het eerst de ervaringen van de jonge maîtresse voor het voetlicht. Arean dook op verzoek van het duo de studio in voor een gloednieuwe opname van Het is over.

Christine de Boer: “Ons vervolg grijpt veelvuldig terug op details uit het origineel, de liedjes vertellen samen het hele verhaal. Daarom zijn we ontzettend blij dat Jenny bereid was het lied na al die jaren voor deze combi-single opnieuw op te nemen”. Yentl Schieman: “De verstreken tijd en extra levenservaring maken deze nieuwe vertolking van het nummer nog ontroerender”.

De dames werden vorig jaar door het Amsterdams Kleinkunst Festival aan elkaar voorgesteld. Tijdens De Avond van de Kleinkunst in De Kleine Komedie in Amsterdam brachten diverse artiesten een speciaal geschreven antwoord op iconische kleinkunst-liedjes uit het verleden.