fbpx

Yentl en de Boer – Het juiste pad • Live bij Vuur van de Vrijheid 2022

Het was erg bijzonder en ontroerend om dit jaar deel uit te maken van Theater na de Dam, onder regie van onze maat Nina Spijkers. We schreven speciaal een lied, geïnspireerd op het verhaal van de oma van Christine’s moeder. Met op pedal steel guitar David Gram.

Liedtekst Yentl en de Boer — Het juiste pad

M’n moeder zei,
Ik ben het kleinkind van een vrouw van de boerderij
Uit een gezin van 6, 3 stierven, zij leefde – handelde in cichorei

Toen ze 20 was
Het winter was
Stierf haar lief aan een zware griep
Waarna ze lange koude nachten met een kruik en hun dochter in haar armen sliep

Toen ze kwamen de soldaten, namen ze haar halve huis
Zij maakte vuur en stond uren te koken achter het fornuis

Maar er kwam leven, voor even – paardje rijden op de rug van een soldaat
Haar meisje gierend van het lachen – alsof de oorlog even niet bestaat

Het waren jongens nog maar.. bij haar, voelde ze zich veilig en thuis
En zo hoorde zij vrij hun geheimen onzichtbaar achter het fornuis

De melkman fluistert in haar oor-
Vertel ons wat je hoort, speel het door

Haar meisjes haartjes in de zon –
Haar hart stond stil
Wist niet of ze het kon

Als je nu vergeet – dat je weet, hoe het afloopt
Hoe alles is gegaan – de winnaars en verliezen
Zou je het kiezen?
Het juiste pad

Plaats jezelf in een koude nacht
Duitse stemmen klinken zacht
Ze poetsen hun geweren, zou je je verweren?
Het juiste pad

Ze bracht ze lachend hun kranten en bekers vol met cichorei
Zat muisstil te luisteren naar de stemmen in de boerderij

En wat ze hoorde schreef ze in de vouw van een oude krant
En die bracht ze ‘s nachts naar een vrouw aan de overkant van haar stuk land

Tot de buren zagen wat ze deed
Gaf haar dochter een kus
Moest met ze mee

M’n moeder zei
Ik ben het kleinkind van een vrouw in een volle trein
Die niet weet, waar ze heen reed, of ze er morgen nog zou zijn

Voelt dat de deur open staat – en de trein rijdt hard, maar misschien dat het gaat…
Sprong je?
Bleef je?
Schieten ze?
Leef je?
Haar hart staat stil – is het al te laat?

Als je nu vergeet – dat je weet, hoe het afloopt
Hoe alles is gegaan – de winnaars en verliezen
Zou je het kiezen?
Het juiste pad?

Plaats jezelf in een koude trein, hoe heldhaftig zou je zijn?
Hoop je dat het goedkomt?
Of wacht je tot de moed komt?
Het juiste pad?

Mijn moeder zei –
Mijn oma sprong op volle vaart uit een trein
Hoe zij wist dat ze goed zat – zal altijd een raadsel voor me zijn

© 2022 — Yentl en de Boer

Yentl en de Boer te gast bij Nick & Simon en Kees Tol op de 3 Sterren Camping!

Samen met Gwen van Poorten en Sosha Duysker waren we te gast op de 3 sterren camping van Nick & Simon en Kees Tol! Lekker chillen, zingen, muren tegelen, bowlen, kanen en lachen.

We zongen o.a. onze liedjes Aanraking en Ik heb een man gekend—al onze muziek vind je in de Spotify—playlist Dit is Yentl en de Boer:

Fragmenten uit de uitzending

Terugkijken

De complete uitzending is hier terug te kijken op NPO Start. (Net als onze eigen vierdelige muzikale comedyserie Yentl en de Boer de Serie trouwens..)

Cabaretduo Yentl en de Boer komt met eigen televisie­serie

Persbericht

Vierdelige muzikale comedy­serie bij BNN­VARA op NPO 3

Yentl en de Boer door IVO VAN DER BENT
Christine de Boer (links) en Yentl Schieman (rechts)
© Ivo van der Bent (Download)

Het prijswinnende cabaret­duo bestaande uit Yentl Schieman en Christine de Boer start deze week met de opnames van de komische televisieserie Yentl en de Boer de Serie.

De serie bestaat uit een mix van het beste materiaal uit hun theater­voorstellingen en speciaal voor het televisie­programma geschreven gloednieuwe sketches en liedjes.

Het duo liep al langer rond met het idee hun beste materiaal om te schrijven voor televisie. Christine de Boer: ‘Theater heeft natuurlijk hele eigen wetten om een verhaal te vertellen. Waar het op het podium draait om het creëren van illusies biedt televisie de mogelijkheid onze fantasieën realistisch tot leven te wekken. Dat leek ons een spannende uitdaging’. Yentl Schieman: ‘De eerste lockdown, waarbij de theaters op slot gingen, gaf ons de mogelijkheid aan ideeën te werken waar we normaal gesproken helemaal geen tijd voor hebben. Met een lege agenda en een inmiddels rijk archief aan materiaal zijn we vol enthousiasme gaan schrijven’. Omroep BNNVARA zag het concept voor de muzikale comedy­serie meteen zitten en bestelde vier afleveringen voor het eind van de zomer.

Yentl en de Boer won het afgelopen jaar hun tweede Annie M.G. Schmidt­prijs voor het beste theaterlied met hun ‘antwoord’ op de kleinkunst-klassieker Het is over van Annie M.G. Schmidt en componist Harry Bannink. In Het is begonnen zingt het duo vanuit de beleving van de minnares uit het oorspronkelijke nummer.

Yentl en de Boer de Serie wordt geregisseerd door Nina Spijkers en is een co-productie van BNNVARA en Yentl en de Boer. Gastrollen zijn er voor onder meer Theo Maassen, Susan Visser, Freek Bartels en Yannick van de Velde.

Yentl en de Boer de Serie is vanaf 5 september vier zondagen rond 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Voor alle vragen, beeldmateriaal, persaanvragen etc. neem contact op met:
Management F.Agency (Fleur Boots) via fleur@yentlendeboer.nl

Winnaar Annie M.G. Schmidtprijs 2020: ‘Het is begonnen’

Yentl en de Boer winnen de Annie MG Schmidtprijs 2020

Foto: Anke Riesenkamp (AKF)

In een speciale aflevering van Kunststof op NPO Radio 1 maakte de jury van de Annie M.G. Schmidtprijs 2020 bekend dat we de prijs voor het beste theaterlied van het seizoen hebben gewonnen voor ons nummer ‘Het is begonnen‘ uit de voorstelling De Kampvuursessies. Luister de bekendmaking en het interview hieronder terug, zelfs Jenny Arean belde even in! <3

Diezelfde avond waren we samen met de kleinzoon van Annie M.G. Schmidt te gast bij de talkshow Op1:

‘Het is begonnen’ is genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2020!

UPDATE! We hebben gewonnen!

Het is begonnen uit onze voorstelling De Kampvuursessies is genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen! ✌️✌️

‘Een lied dat muzikaal uitzonderlijk mooi is, goed in elkaar zit en een briljant uitgangspunt heeft. Het wil een antwoord zijn op het bekende lied Het is over en werd zelf een klein kunstwerk.’ — Jury Annie M.G. Schmidtprijs 2020

Kerstverrassing: ‘De Kampvuur­sessies EP’

De Kampvuursessies EP - Yentl en de Boer

Vandaag brengen we 3 liedjes uit om jullie de donkere trieste eenzame sobere kerstdagen door te helpen. Samen met onze muzikanten Laurens Joensen (gitaar) en Remco Sietsema (accordeon) proberen we een warm kamp­vuurtje door je speakers te duwen.

Misschien ken je 2 liedjes al van de geweldige Kleine Komedie Advents­kalender… Misschien ken je het derde lied al van onze allereerste CD ooit. We zijn super trots op deze nieuwe arrangementen en hopen dat jullie er veel plezier aan beleven. Nu overal te beluisteren!

Yentl en de Boer voor het eerst in Koninklijk Theater Carré

Persbericht

Yentl en de Boer - De KampvuursessiesVol trots kondigt muzikaal absurdistisch cabaretduo Yentl en de Boer (Yentl Schieman en Christine de Boer) aan dat zij op 29 augustus 2020 voor het eerst in Koninklijk Theater Carré staan. Begeleid door twee muzikanten brengen ze in de Kampvuursessies een selectie van hun beste werk tot nu toe en gloednieuwe nummers. Na de voorstelling in Carré volgt een exclusieve tour langs de Nederlandse theaters. Het is het eerste theaterprogramma van het duo na hun praktisch synchroon geboren baby’s.

Yentl Schieman: ‘De eerste keer in Carré is een hoogtepunt in de carrière van iedere artiest. Toen bekend werd dat we in Carré mochten spelen, dachten we dat we een volgepakt concert zouden geven om te vieren dat we weer terug zijn na ons verlof, maar de coronatijd vraagt natuurlijk om een wat andere aanpak van ons en de theaters.’

Christine de Boer: ‘In plaats van groots uit te pakken, kunnen we nu een intiem kampvuurconcert geven. Ondanks alle afstand heel dicht bij elkaar zijn. We verheugen ons enorm om eindelijk weer onze liedjes voor publiek te kunnen spelen, en zijn enorm dankbaar dat het concert dankzij de inspanningen van de theaters veilig door kan gaan.’

Over de Kampvuursessies

Begeleid door muzikanten Laurens Joensen en Remco Sietsema brengt het cabaretduo een intiem kampvuurconcert met bestaand repertoire en nieuwe liedjes naar het theater. In september, oktober en november is het programma in verschillende steden te zien. De tour is tot stand gekomen in samenwerking met Bos Theaterproducties en Stichting Theateralliantie.

Recensie De Kampvuursessies – De Volkskrant

Het oude werk van het muzikale duo Yentl en De Boer krijgt anno 2020 een nieuwe lading ★★★★

Recensie De Kampvuursessies – Theaterkrant

Troostrijke liedjes in fraaie omlijsting

Lacrimosa

UPDATE DECEMBER 2020: In eerste instantie zouden Yentl en de Boer vanaf november 2020 te zien zijn in het theater met hun derde voorstelling Lacrimosa. Deze voorstelling is inmiddels definitief geannuleerd vanwege de coronacrisis en een uitgebreide tournee van De Kampvuursessies komt hiervoor in de plaats.

Yentl en de Boer bij Opium op Oerol 2020

Het muziek- en theaterfestival op Terschelling is dit jaar vanwege de crisis niet fysiek, maar digitaal te bezoeken! Daarom zie je vanaf maandag 15 juni een week lang een alternatieve vorm van Opium op Oerol. Cornald Maas is voor het programma wél op het eiland en spreekt daar verschillende theatermakers en podiumkunstenaars over hun werk en hun band met het festival. Ook Harrie Jekkers, Ruben Terlou en Splinter Chabot hebben een vaste rol in het programma.

Iedere dag een theatermaker of podiumkunstenaar

De podiumkunsten verkeren door de coronacrisis in zwaar weer. Dit terwijl we deze vorm van troost en vermaak juist nu hard nodig hebben. In een alternatief programma – een dagelijkse liveshow met publiek is niet mogelijk – ontmoet presentator Cornald Maas elke aflevering een theatermaker of podiumkunstenaar met een Oerol-verbintenis.

Bekijk de complete uitzending op NPO Start

Opium op Oerol 2020: Afl. 4 – Yentl en De Boer