Over Yentl en de Boer

Yentl Schieman en Christine de Boer vormen samen een muzikaal cabaretduo. Ze maken muziek en theater over wat ze opmerkelijk vinden.

Yentl en de Boer (Christine de Boer en Yentl Schieman).

Yentl en de Boer is een muzikaal cabaretduo bestaande uit Yentl Schieman en Christine de Boer.

Yentl en de Boer staan aan de top van de Nederlandse liedkunst. Het succesvolle muzikale cabaretduo, oftewel Yentl Schieman en Christine de Boer, schrijven en zingen liedjes en maken theater. 

Voor hun liedjes ‘Ik heb een man gekend’ (2014) en ‘Het is begonnen’ (2020) ontvingen ze de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen. In 2013 wonnen ze de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en hun voorstelling ‘Modderkruipers’ werd in 2023 bekroond met een Poelifinario in de categorie Kleinkunst, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen.


Wie zijn Yentl en de Boer?

Yentl en de Boer bestaat uit Yentl Schieman en Christine de Boer.

Yentl Schieman

Yentl Schieman (Foto: Ivo van der Bent)

Yentl ruilde na 18 jaar het rustige Zeeuwse Kruiningen in voor de drukte van Amsterdam om een carriere in het theater na te jagen. Ze was onder meer te zien in de muziek­theater­voorstelling The Beatles – Here, There and Everywhere geregisseerd door Ruut Weissman, Asterdorp van het M-Lab en de Batavia van Hummelinck Stuurman. Naast haar maakprojecten met Christine speelde zij haar solo Omdat ik niet van Sprookjes hou onder regie van Niels van der Laan en maakte ze samen met Daan Colijn Oma voor productiehuis Bontehond. Verder kunt u haar kennen van de televisieseries Seinpost en Amsterdam En Vele Anderen.

Christine de Boer

Christine de Boer (Foto: Ivo van der Bent)

Christine de Boer werkt naast Yentl en de Boer ook als actrice, muzikant, stemactrice en componist.

Na haar afstuderen in 2010 was Christine onderdeel van de allereerste cast van de musical Soldaat van Oranje. Daarnaast speelt zij ook in verschillende televisieseries zoals Oogappels en Tenminste houdbaar tot en vertolkte ze de vrouwelijke hoofdrol in de film Billy in de regie van Theo Maassen. Daarnaast is Christine een vast gezicht in het satirische sketchprogramma Klikbeet.

Op dit moment is Christine te horen in de podcast De hete brij waarin ze samen met Alex Ploeg en Pepijn Schoneveld elke week een gesprek heeft over onderwerpen waar ze het liefst omheen zouden draaien.


Wim Sonneveldprijs 2013

AKF Publieksprijs 2013

Met hun voorstelling De Mensen doen ze in 2013 mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival waar ze in de finale van het Concours om de Wim Sonneveldprijs zowel de juryprijs als de publieksprijs in ontvangst mogen nemen.

‘Het vakmanschap en charisma spatten eraf, zowel in acteertalent als muzikaliteit’ (…) ‘wervelwind aan sterke liedjes en scènes’

— De Volkskrant

‘Een aanstekelijk muzikaal duo, dat met veel overtuiging en zelfvertrouwen op het podium staat’

— NRC

‘Yentl en de Boer zijn intelligent, stoer, gevoelig en zeer taalvaardig, de vaandeldragers van een nieuwe generatie vrouwelijke cabaretiers’

— Het Parool

‘De energie waarmee Yentl en de Boer het publiek om hun vingers wonden liet de overige finalisten kansloos.’

— Algemeen Dagblad

Annie M.G. Schmidtprijs 2014

Voor hun lied Ik heb een man gekend uit de voorstelling De Meisjes ontving het duo op 19 april 2015 de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 uit handen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Deze prijs wordt door het Amsterdams Kleinkunst Festival en Stichting Buma Cultuur uitgereikt aan de tekstschrijver, componist en uitvoerder van het beste theaterlied dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater.

CD De Plaat (2014)

Hun zelf uitgebrachte debuutalbum, De Plaat, staat vol met ontroerende en grappige Nederlandstalige liedjes, vaak met een onverwachte twist. Op de CD wordt het duo vergezeld door violisten van Het Metropole Orkest, een pianist, een bassist, een drummer, veel gitaren en een zingende zaag. Bijzonder is dat de 13 liedjes niet op een gewone CD worden uitgebracht, maar op een USB-stick met het uiterlijk van een grammofoonplaat. Als extraatje hebben de dames daar ook de game Yentl vs de Boer aan toegevoegd.

‘…De Plaat, een aanrader…’

— NRC

‘★★★★ …een verrassende, afwisselende plaat…’

— Festivalinfo

‘★★★★½ …een must voor liefhebbers van Nederlandstalige singer-songwriters…’

— Muziekwereld

Opium op NPO2

Naar aanleiding van hun dagelijkse muzikale bijdrage aan de speciale Oerol-editie van het televisie­programma OPIUM vormden Yentl en de Boer ook in het laatste seizoen een vast onderdeel van het kunst- en cultuur­programma met Cornald Maas. Vanaf 3 september 2015 bracht het duo iedere week een nieuw lied ten gehore in de uitzending (bekijk videos). Televisie­recensent Hans Beerekamp (NRC) noemde Yentl en De Boer naar aanleiding van Opium op Oerol ‘de grootste innovatie onder de damesduo’s sinds Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman’.

Nominatie Neerlands Hoop 2016

Op 27 juni 2016 maakt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw­directies (VSCD) bekend dat het duo met hun voorstelling ‘De snoepwinkel is gesloten‘ is genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest belovende theater­maker(s) met het grootste toekomst­perspectief.

RTL Late Night op RTL 4

Vanaf september 2016 schoven Yentl en de Boer iedere maand bij Humberto Tan aan tafel in de RTL 4-talkshow RTL Late Night (bekijk videos). Geïnspireerd door het grote of juist het kleine nieuws sloot het duo de afgelopen maand af met een nieuw lied.

CD M’n snoep: Live in Het Concertgebouw (2016)

Op 19 november 2016 verscheen het eerste live-album van Yentl en de Boer, M’n snoep: Live in Het Concertgebouw. De live-cd bevat 12 nieuwe liedjes die afgelopen zomer zijn opgenomen tijdens twee concerten in het Amsterdamse Concertgebouw.

‘★★★★ …hoge tekstuele en muzikale kwaliteit…’

— Muziekwereld

‘★★★★ …Zoals op De Plaat al bleek is het [duo] muzikaal gezien bijzonder veelzijdig, en met de volledige band en het strijkerstrio blijken de mogelijkheden alleen maar groter. (…) Daarbij levert het duo met ‘Jij Zit In Mijn Hoofd’ op de valreep nog het mooiste Nederlandstalige liedje van het jaar af…’

— Festivalinfo

Yentl en de Boer in Concert

Het is inmiddels een beproefd concept: elke zomer verzamelen Yentl en de Boer hun allermooiste, grappigste en ontroerendste liedjes en trekken samen met hun lievelings­muzikanten langs de zomer­festivals en (openlucht)theaters. In augustus 2018 gaat deze voorstelling in reprise! Meer informatie over Yentl en de Boer in Concert.

‘★★★★ …Yentl en de Boer lijken onuitputtelijke liedjesmakers, wier werk in deze concerttour des te meer muzikale glans krijgt…’

— NRC

‘★★★★ …hun materiaal is altijd onderscheidend en bijzonder…’

— Dagblad van het Noorden

‘★★★★ …de dames spatten van het podium…’

— Het Parool

CD Morph (2018)

Op 9 november 2018 verscheen het derde album van Yentl en de Boer: Morph. Het album bevat 13 nieuwe liedjes die eerder te horen waren in de voorstellingen Yentl en de Boer in Concert en Magie.

‘★★★★ twee veelzijdige stemmen…omringt door goede muzikanten die uit de voeten kunnen met zo`n beetje elk genre. (…) …de inmiddels gebruikelijke vier sterren dubbel en dwars waard.’

— Festivalinfo

‘Beter dan ooit’

— Frits Spits in De Taalstaat

‘De beste cd van 2018’

— NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in HUMO

Annie M.G. Schmidtprijs 2020

Voor hun lied Het is begonnen uit de voorstelling De Kampvuursessies ontving Yentl en de Boer op 29 maart 2021 in een speciale uitzending van het NPO1-radioprogramma Kunststof de Annie M.G. Schmidtprijs 2020. Het is de tweede Annie M.G. Schmidtprijs die het duo in ontvangst mocht nemen. Deze prijs wordt door het Amsterdams Kleinkunst Festival en Stichting Buma Cultuur uitgereikt aan de tekstschrijver, componist en uitvoerder van het beste theaterlied dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater.

Yentl en de Boer de Serie

In september 2021 brengt Yentl en de Boer hun absurde fantasiewereld van het theater naar de beeldbuis. Yentl en de Boer de Serie is een vierdelige muzikale comedyserie en is iedere zondagavond in september rond 22.15 te zien bij BNNVARA op NPO 3. Lees alles over Yentl en de Boer de Serie

CD De Kampvuursessies Live (2022)

In november 2022 verscheen de vierde cd van Yentl en de Boer, De Kampvuursessies Live, een live-album dat is opgenomen tijdens de tournee van de gelijknamige voorstelling. Ieder nummer op het album is opgenomen op een andere avond in een ander theater.

Poelifinario Kleinkunst voor Modderkruipers

Naast dat de voorstelling Modderkruipers (seizoen 2023/2024) werd opgenomen in de Cabaret Collectie van het Nederlands Theaterfestival, is Modderkruipers in oktober 2023 de prestigieuze VSCD Poelifinario Kleinkunst voor de beste voorstelling van het seizoen toegekend.

Contact

Yentl en Christine zijn te bereiken via het contactformulier.

Management Yentl en de Boer

Voor (pers)aanvragen kun je terecht bij Fleur Boots – Sjoege. (fleur[at]yentlendeboer.nl).