fbpx

Over Yentl en de Boer

Yentl en de Boer (foto: Anne van Zantwijk)
Yentl en de Boer (Yentl Schieman en Christine de Boer).

Yentl en de Boer is hét nieuwe muzikaal-absurdistische cabaretduo van Nederland.

Sinds ze er op het Amsterdams Kleinkunst Festival zonder pardon met zowel de publieksprijs als de felbegeerde Wim Sonneveldprijs vandoor gingen is het hard gegaan met hun vreemde meisjesbreintjes. Knetterhard.

Ze gingen op tour met hun voorstelling De Meisjes en lanceerden hun debuut­album De Plaat. Voor hun lied ‘Ik heb een man gekend’ uit de voorstelling De Meisjes ontvingen ze de Annie M.G. Schmidtprijs 2014.

Van 2015 tot 2017 toerden ze met hun voorstelling De snoepwinkel is gesloten langs de Nederlandse theaters, waarvoor ze in 2016 genomineerd werden voor de Neerlands Hoop. In dat jaar brachten ze ook de CD M’n snoep: Live in Het Concertgebouw uit. Daarnaast zijn ze ook veel­vuldig op televisie te zien, zoals hun muzikale bijdrage aan de programma’s OPIUM en RTL Late Night.

In de zomers van 2017 en 2018 trokken Yentl en de Boer met hun lievelings­muzikanten langs de zomer­festivals en (openlucht)­theater met Yentl en de Boer in Concert en speelden ze voor het eerst in een uitverkocht Paradiso. In november 2018 brachten ze hun derde CD – Morph – uit.

Wie zijn Yentl en de Boer?

Yentl en de Boer bestaat uit Yentl Schieman en Christine de Boer.

Yentl Schieman

Yentl Schieman (Foto: Ivo van der Bent)
Yentl ruilde na 18 jaar het rustige Zeeuwse Kruiningen in voor de drukte van Amsterdam om een carriere in het theater na te jagen. Ze was onder meer te zien in de muziek­theater­voorstelling The Beatles – Here, There and Everywhere geregisseerd door Ruut Weissman, Asterdorp van het M-Lab en de Batavia van Hummelinck Stuurman. Naast haar maakprojecten met Christine speelde zij haar solo Omdat ik niet van Sprookjes hou onder regie van Niels van der Laan en maakte ze samen met Daan Colijn Oma voor productiehuis Bontehond. Verder kunt u haar kennen van de televisieseries Seinpost en Amsterdam En Vele Anderen. Yentl maakt sinds 2014 deel uit van Het Nieuwe Lied.

Christine de Boer

Christine de Boer (Foto: Ivo van der Bent)
Christine was als actrice en zangeres onder andere te zien in Soldaat van Oranje de Musical waar ze de rol van Ada vertolkte. Ook zong zij veel Franse Chansons met de formatie Trio Bouillabaisse. Naast haar samenwerking met Yentl maakt ze deel uit van het singer-­songwriter­collectief Het Nieuwe Lied. In het theater kunt u haar verder gezien hebben in Zomergasten van het Amsterdamse Bostheater, De Deadline van het M-Lab en Carmen van Stella Den Haag en het Nationale Toneel. Op televisie was ze nog geen 5 minuten te zien in Flikken Maastricht, bij De Meisjes van Thijs en in een aantal reclames voor een vet grote supermarkt. Christine was als actrice ook te zien in de rol van Merel in de telefilm Billy, het regiedebuut van cabaretier Theo Maassen.

Wim Sonneveldprijs 2013

AKF Publieksprijs 2013

Met hun voorstelling De Mensen doen ze in 2013 mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival waar ze in de finale van het Concours om de Wim Sonneveldprijs zowel de juryprijs als de publieksprijs in ontvangst mogen nemen.

‘Het vakmanschap en charisma spatten eraf, zowel in acteertalent als muzikaliteit’ (…) ‘wervelwind aan sterke liedjes en scènes’ — De Volkskrant

‘Een aanstekelijk muzikaal duo, dat met veel overtuiging en zelfvertrouwen op het podium staat’ — NRC

‘Yentl en de Boer zijn intelligent, stoer, gevoelig en zeer taalvaardig, de vaandeldragers van een nieuwe generatie vrouwelijke cabaretiers’ — Het Parool

‘De energie waarmee Yentl en de Boer het publiek om hun vingers wonden liet de overige finalisten kansloos.’ — Algemeen Dagblad

Annie M.G. Schmidtprijs 2014

Voor hun lied Ik heb een man gekend uit de voorstelling De Meisjes ontving het duo op 19 april 2015 de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 uit handen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Deze prijs wordt door het Amsterdams Kleinkunst Festival en Stichting Buma Cultuur uitgereikt aan de tekstschrijver, componist en uitvoerder van het beste theaterlied dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater.

CD De Plaat (2014)

Hun zelf uitgebrachte debuutalbum, De Plaat, staat vol met ontroerende en grappige Nederlandstalige liedjes, vaak met een onverwachte twist. Op de CD wordt het duo vergezeld door violisten van Het Metropole Orkest, een pianist, een bassist, een drummer, veel gitaren en een zingende zaag. Bijzonder is dat de 13 liedjes niet op een gewone CD worden uitgebracht, maar op een USB-stick met het uiterlijk van een grammofoonplaat. Als extraatje hebben de dames daar ook de game Yentl vs de Boer aan toegevoegd.

‘…De Plaat, een aanrader…’ — NRC

‘★★★★ …een verrassende, afwisselende plaat…’ — Festivalinfo

‘…bomvol humoristische luisterliedjes…’ — CJP

‘★★★★½ …een must voor liefhebbers van Nederlandstalige singer-songwriters…’ — Muziekwereld

Opium op NPO2

Naar aanleiding van hun dagelijkse muzikale bijdrage aan de speciale Oerol-editie van het televisie­programma OPIUM vormden Yentl en de Boer ook in het laatste seizoen een vast onderdeel van het kunst- en cultuur­programma met Cornald Maas. Vanaf 3 september 2015 bracht het duo iedere week een nieuw lied ten gehore in de uitzending (bekijk videos). Televisie­recensent Hans Beerekamp (NRC) noemde Yentl en De Boer naar aanleiding van Opium op Oerol ‘de grootste innovatie onder de damesduo’s sinds Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman’.

Nominatie Neerlands Hoop 2016

Op 27 juni 2016 maakt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw­directies (VSCD) bekend dat het duo met hun voorstelling ‘De snoepwinkel is gesloten‘ is genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest belovende theater­maker(s) met het grootste toekomst­perspectief.

RTL Late Night op RTL 4

Vanaf september 2016 schuiven Yentl en de Boer iedere maand bij Humberto Tan aan tafel in de RTL 4-talkshow RTL Late Night (bekijk videos). Geïnspireerd door het grote of juist het kleine nieuws sluit het duo de afgelopen maand af met een nieuw lied.

CD M’n snoep: Live in Het Concertgebouw (2016)

Op 19 november 2016 verscheen het eerste live-album van Yentl en de Boer, M’n snoep: Live in Het Concertgebouw. De live-cd bevat 12 nieuwe liedjes die afgelopen zomer zijn opgenomen tijdens twee concerten in het Amsterdamse Concertgebouw.

‘★★★★ …hoge tekstuele en muzikale kwaliteit…’ — Muziekwereld

‘★★★★ …Zoals op De Plaat al bleek is het [duo] muzikaal gezien bijzonder veelzijdig, en met de volledige band en het strijkerstrio blijken de mogelijkheden alleen maar groter. (…) Daarbij levert het duo met ‘Jij Zit In Mijn Hoofd’ op de valreep nog het mooiste Nederlandstalige liedje van het jaar af…’ — Festivalinfo

Yentl en de Boer in Concert

Het is inmiddels een beproefd concept: elke zomer verzamelen Yentl en de Boer hun allermooiste, grappigste en ontroerendste liedjes en trekken samen met hun lievelings­muzikanten langs de zomer­festivals en (openlucht)theaters. In augustus 2018 gaat deze voorstelling in reprise! Meer informatie over Yentl en de Boer in Concert.

‘★★★★ …Yentl en de Boer lijken onuitputtelijke liedjesmakers, wier werk in deze concerttour des te meer muzikale glans krijgt…’ — NRC

‘★★★★ …hun materiaal is altijd onderscheidend en bijzonder…’ — Dagblad van het Noorden

‘★★★★ …de dames spatten van het podium…’ — Het Parool

CD Morph (2018)

Op 9 november 2018 verscheen het derde album van Yentl en de Boer: Morph. Het album bevat 13 nieuwe liedjes die eerder te horen waren in de voorstellingen Yentl en de Boer in Concert en Magie.

‘★★★★ twee veelzijdige stemmen…omringt door goede muzikanten die uit de voeten kunnen met zo`n beetje elk genre. (…) …de inmiddels gebruikelijke vier sterren dubbel en dwars waard.’ — Muziekwereld

‘Beter dan ooit’ — Frits Spits in De Taalstaat

‘De beste cd van 2018’ — NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in HUMO

Annie M.G. Schmidtprijs 2020

Voor hun lied Het is begonnen uit de voorstelling De Kampvuursessies ontving Yentl en de Boer op 29 maart 2021 in een speciale uitzending van het NPO1-radioprogramma Kunststof de Annie M.G. Schmidtprijs 2020. Het is de tweede Annie M.G. Schmidtprijs die het duo in ontvangst mocht nemen. Deze prijs wordt door het Amsterdams Kleinkunst Festival en Stichting Buma Cultuur uitgereikt aan de tekstschrijver, componist en uitvoerder van het beste theaterlied dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater.

Yentl en de Boer de Serie

In september 2021 brengt Yentl en de Boer hun absurde fantasiewereld van het theater naar de beeldbuis. Yentl en de Boer de Serie is een vierdelige muzikale comedyserie en is iedere zondagavond in september rond 22.15 te zien bij BNNVARA op NPO 3. Lees alles over Yentl en de Boer de Serie

Contact

Yentl en Christine zijn te bereiken via het contactformulier.

Informatie voor de pers

Voor persaanvragen kun je terecht bij Fleur Boots – F.Agency (fleur[at]yentlendeboer.nl).